כיסאות אוכל לפעוטות עם חשיבה לגילאים הבוגרים

איזה כיסאות אוכל לפעוטות וילדים מומלץ לבחור ? מהם השיקולים ההתפתחותיים בבחירת כיסא אוכל, והאם יש כיסאות מתאימים לפעוטות שרוצים לשבת ‘כמו גדולים’?

נתחיל בפוסט רלוונטי בדף האינסטגרם שלי:

אני מרחיבה בפוסט אחר על בחירת כיסאות אוכל לתינוקות. הפעם נתמקד בשנה שאחרי, ובעצם בשנים שלאחריהן!

ישנן המלצות בטיחות בנוגע למאפיינים מומלצים או אסורים בכיסאות האוכל, ההמלצות מתפרסמות באופן שוטף באתרי הורים וילדים, תחת כתבות בבחירת כיסא אוכל לילד. בהנחה שבחרתם כיסא שעומד בהמלצות הבטיחות, הנה מספר המלצות לגבי כיסאות בחשיבה קדימה- גם לילדים גדולים יותר:

שמתם לב שמרוב שנמאס לנו מכל הציוד לתינוקות (שתופס לנו כל כך הרבה מקום בבית), אנחנו ממש ממהרים לסיים עם כל אביזר, אפילו אם נרכש בסכומי עתק… מהר מאוד מספרים לי הורים שהילד שלהם (פעוט קטן וחמוד) כבר אוכל בישיבה בכיסא רגיל, של מבוגרים, כי הכי נוח לו ולכולם, והוא רוצה להרגיש גדול.

יתכן שהילד צודק בתחושותיו. עצמאות ובגרות הן תחושות נפלאות ומתאימות התפתחותית לפעוט בגיל שנתיים-שנתיים וחצי. ובמידה שאפשר לאפשר לו עצמאות זו דרך הריהוט בבית- מה טוב. ולכן, כפיזיותרפיסטית התפתחותית השאיפה שלי היא לארגן לתינוק (ובהמשך לילד) את הסביבה באופן שתאפשר לו להתנסות ולשכלל את יכולותיו בצורה הטובה ביותר –

כלומר- סביבה מתאימה עבורו (ולכן יתכן שלילדים שונים יתאים ריהוט אחר! אפילו בין אחים..)

ולכן – בואו נדבר על כיסאות אוכל לפעוטות, או בקיצור:

האם ילד יכול לפתח מיומנויות אכילה יפות כשבקושי רואה את הצלחת?

 ילדים רבים נפרדים מכיסא האוכל של התינוקות, ועוברים לכיסא המבוגרים. הם אוכלים תוך עמידה על הברכים, וזו אינה דרך אידאלית לייצב את הגוף לצורך למידה של מיומנויות. פעוט וילד צריכים יציבות כדי לשתות מכוס בלי לשפוך, ולאכול יפה בכלי אוכל. ובכלל, כדי להתפנות לארוחה בנחת, מומלץ כי המרפקים ינוחו בערך בגובה השולחן, וכפות רגליים ינוחו להן על משטח יציב.

ילדים זקוקים לעולם שמותאם עבורם, גם אם הם הילדים הכי נוחים, לא מתלוננים, אוכלים בשקט… והדרך הטובה היא להתאים להם ציוד שמתלבש בנוחות בעולם שלנו, המבוגרים.

בוסטר של 'כתר' בגבהים משתנים עם ובלי מגש
בוסטר של ‘כתר’ בגבהים משתנים עם ובלי מגש

כאן נכנס לתמונה הבוסטר (כיסא קטן המתלבש על כיסא המבוגר), כאפשרות להושבת הילד בתוכו עד גילאים מאוחרים (למשל לכתר פלסטיק יש בוסטר מתכוונן בגבהים). לאחר שמורידים לבוסטר את המגש, מעלים מחדש את גובה המושב ומאפשרים לילד מדרגת גובה. כך, כפות רגליו מונחות על הכיסא הגדול וגופו נכנס בנחת מתחת לשולחן).

(ומילה בכל זאת לגבי בטיחות- ילד בגיל שנתיים וחצי בבוסטר יכול לדחוף עם רגליו את השולחן ולעוף לאחור – לכן כדאי שהכיסא שלו ישען על קיר פינת האוכל)

היתרון בישיבה נוחה ואיכותית ליד שולחן המבוגרים מורגש במלואו גם בכיסאות העץ היקרים המתכווננים (למשל ‘טריפ טראפ’). כיסא זה מאפשר ישיבה איכותית בכך כשכפות הרגליים מונחות על משהו ולא מתנדנדות באויר, לשימוש גם בגילאי בית ספר (תלוי בכיסא).

tripptrap
כיסא סטוקי ‘טריפ טראפ’

כיסאות אוכל לפעוטות וילדים

אני באופן אישי מאוד אוהבת את הכיסאות אוכל של איקאה לפעוטות. כיסאות שנראים ‘בוגרים’, לא מתחנפים וצבעוניים מדי, ומתאימים לגילאים מאוחרים יותר : משנתיים וחצי בערך (תלוי בילד וכמה הוא יציב ויכול לעלות ולרדת לבד ואין סכנת נפילה), ועד גיל שש- שבע. ילדים אוהבים אותם, כי נוח להם. זה כיסא נהדר גם למשחק, הרכבת פאזל, ציור כתיבה וגזירה. היתרונות של הכיסאות האלו – יש מקום לרגליים להיות מונחות עליו, הם בגודל שמותאם לשולחנות אוכל וכתיבה של מבוגרים, ומאפשר לילד לשכלל מיומנויות בלי לחשוב יותר מידי על היציבה שלו (מה שהוכח כמשאב יקר שגוזל אנרגיה רבה מילד).

יש משפחות שמרוב התאמה לילדים מכינות לילדים בפינת האוכל באופן קבוע שולחן פלסטיק קטן, והילדים אוכלים לידו. אני ממש לא ממליצה:

ארוחה משפחתית היא עדיין המועדפת והמומלצת מכולן! הילדים לומדים מאיתנו-הרגלי האכילה שלנו (לטוב ולרע), השימוש בכלי האוכל (מזלג, סכין- אפשר כבר מגיל צעיר יחסית בסכין מותאם!), וחשיפה למגוון המאכלים שאנו אוכלים. ולכן טוב להם לשבת ולאכול ביחד עם המבוגרים. שולחן וכיסאות פלסטיק בעייתיים גם מבחינה זו שאין להם משקל -הם נוטים לזוז מכל נגיעה ותזוזות אלו לרוב גורמות לכוס להישפך, לקו בציור להתעקם ועוד ועוד…

פוסט בנושא שימוש בסכו”ם מותאם לילדים – פה.

ולכן, עצתי המקצועית להורים היא לשקול היטב: האם מתאים לכם להשקיע בכיסא האוכל הראשון לתינוקם כסף רב? או לחסוך, ובהמשך הלא רחוק, לבחור כיסא לפעוטות וילדים, שישמש את ילדם למשך שנים ארוכות ואפילו אולי ישתלב בעיצוב הבית…

ומילה לסיום – הורים רבים רואים את הכיסאות של איקאה בפינת האוכל אצלי – חלק מהם אומרים ‘בשביל מה? הם כבר רוצים לשבת בכיסאות שלנו’, אבל כשמגיעה שעת האוכל, הילדים שלהם רצים לתפוס את הכיסאות האלה- כנראה שילדים פעמים רבות יודעים מה טוב ומותאם עבורם….

הנה עוד כמה כיסאות אוכל לילדים של איקאה שצילמתי לאחרונה:

מגוון כיסאות ילד באיקאה
מגוון כיסאות ילד באיקאה

אשמח אם תכתבו פה בתגובות המלצות לכיסאות אוכל שלדעתכם מומלצים ! מחכה לתגובות- אולי יעזור להורה או שניים…

וכמובן, אתם יותר ממוזמנים להמשיך ולהתעדכן בכל מיני קצרים ומעניינים בהתפתחות הילד בדף שלי בפייסבוק ממש פה….. או באינסטגרם

רוצים עוד?

עוד בנושאי אכילה ויצירת סביבה תומכת התפתחות באכילה בפוסטים האלה:

קידום איכות האכילה יל ידי כיסא לפעוטות וילדים

התפתחות משחק ותפקודי אכילה

עוד בנושאי בחירת ציוד וריהוט ליצירת סביבה תומכת התפתחות:

המלצות שלי באמזון לציוד מותאם לאכילה ורעיונות למשחקים סביב אכילה לילדים

(לחצו על התמונה):

דף ההמלצות שלי במסגרת תכנית שותפים באמזון. לפרטים

להתראות! גליה

יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.

16 תגובות בנושא “כיסאות אוכל לפעוטות עם חשיבה לגילאים הבוגרים

  1. פינגבאק: מתכוננים לבית הספר- פעילות בגן חובה לקראת כיתה א' | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      תודה על השאלה-
      באופן עקרוני הגבהה היא דבר טוב, ואפשר חיצונית או פנימית.
      לגבי פנימית- אני אוהבת להשתמש אפילו בחבילת חיתולים כי זה צר ומאפשר לכפות הרגליים להיות מונחות על הכיסא עצמו, החיסרון שוב הוא שעומק הכיסא של המבוגר, וגובה המשענת, אינו תואם לזה של פעוט וילד. לילד אין יכולת השענות עם כפות הרגליים על משטח, ולכן הוא יושב בפיסוק רחב ולא בישיבה טובה על עצמות הישיבה.
      אני בעד ריהוט המותאם ממש לילדים…

  2. פינגבאק: על תזונת תינוקות וילדים: מפגש ערב לאמהות | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  3. הילה

    הי גליה,
    מאיזה שלב אפשר להושיב תינוק בכיסא אוכל? הבן שלי בן 8 חודשים. הוא זוחל זחילת גחון ועוד לא מתישב לבד. כשאני מאכילה אותו אני מושיבה אותו עלי, אבל אשמח לשים אותו בכיסא, לא רק להאכלה אלא גם שיוכל להיות לידי כשאני רוחצת כלים וכד’.
    חוץ מזה עד היום הוא היה בעגלה רק על הבטן ומאד נהנה. היום הוא פחות מרוצה, וגם מנסה לזחול החוצה ממנה. לשבת בה הוא ממש לא רוצה – לא מוכן להישען אחורה, ולפעמים מתיישב ונשען קדימה על הפלסטיק שסוגר (מקווה שת מבינה), אבל הוא לא יציב ככה. יש לך טיפים?
    תודה,
    הילה

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הי הילה,
      בהחלט ניתן לנסות ולהושיב את התינוק בכיסא אוכל עם מגש ולראות אם מתמודד יפה, במיוחד אם בהושבה עלייך ניכר כי מחזיק ממש יפה את גופו בישיבה. אבל, שימי לב שעדיין לא מומלץ להושיב אותו שם לאורך זמן, כשאת רוחצת כלים וכו’, אלא לפרקי זמן קצרים של אכילה. הנה קישור לכתבה בנושא http://mipeleozen.co.il/%D7%99%D7%97%D7%A1%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A2%D7%9E%D7%A7/%D7%94%D7%AA%D7%A4%D7%AA%D7%97%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%95%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%AA-%D7%A9%D7%9C-%D7%AA%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%AA-%E2%80%93-%D7%9B%D7%99%D7%A6%D7%93-%D7%9E%D7%95%D7%A9%D7%A4%D7%A2%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%90%D7%91%D7%99%D7%96%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%AA%D7%A4%D7%AA%D7%97%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%92%D7%9C%D7%99%D7%94-%D7%93%D7%90%D7%95%D7%91%D7%94-%D7%A4%D7%99%D7%A9%D7%9E%D7%9F.html

      לגבי השהיה בעגלה, יש גיל בו הישיבה עדיין אינה בשלה לגמרי, ושכיבה כבר לא באה יותר בחשבון מצד התינוק, שקצת קשה לשכנע אותם להיות בה. אם זה מנחם, מניסיוני השלב הזה עובר. אם יש אפשרות ליצור לו ישיבה זקופה בעגלה, יתכן שישמח. אבל שוב, כרגע הכי מתאים לו זו שהיה מרובה בזחילה בבית, חקירת מקומות חדשים, טיפוס ועלייה על מכשולים, כמו כריות… בהצלחה, מקווה שעזרתי.

  4. פינגבאק: בחירת שולחן וכיסא לפינת המשחקים של הילדים | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  5. פינגבאק: בחירת שולחן וכיסא לפינת המשחקים של הילדים | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  6. פינגבאק: מתכוננים לבית הספר- פעילות בגן חובה לקראת כיתה א' | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  7. פינגבאק: עגלות תינוק בהקשר התפתחותי | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  8. פינגבאק: על טיולים וטיולונים | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  9. פינגבאק: מתכוננים לבית הספר- פעילות בגן חובה לקראת כיתה א' | לשבת לקום פיזיותרפיה התפתחותית בעמק

  10. פינגבאק: על תזונת ילדים: מפגש ערב לאמהות | My great WordPress blog

  11. פינגבאק: מתכוננים לבית הספר- פעילות בגן חובה לקראת כיתה א' | My great WordPress blog

נהנתם מהפוסט? רוצים לשאול או להעיר? מוזמנים פה בתגובות!