למה בימבה ?

בימבה מהווה את אחד הצעצועים האהובים והשימושיים שיש לתינוקות. הכירו את ‘האבולוציה של הבימבה’ : ובמילים אחרות: מה יתרונותיה, המלצות, סוגי בימבה שונים בהקשר התפתחותי החל מקבלת הבימבה הראשונה ועד לרכיבה על אופניים ללא גלגלי עזר.

פוסט זה הינו חלק מרצף של פוסטים בנושא: האבולוציה של הבימבה. פוסטים נוספים ברצף:

  1. פוסט בנושא אופני איזון – והמעבר לאופניים
  2. קורקינטים בהיבט התפתחותי

ראשית, למה בימבה?

התרומה שמספקת הבימבה להתפתחות התינוק והילד ממש מעלות אותה לראש רשימת המתנות של יום הולדת שנה:

  • בימבה מספקת לפעוט גרייה תחושתית משמעותית של תנועה במרחב – גם מבחינת כיוון ומהירות ואף תחושה עמוקה במפרקי גופו
  • בימבה משכללת תאום עיניים- רגליים וידיים
  • בימבה מחזקת שרירים ברגליים ובעיקר בגוו (באמצע הגוף – גב ובטן)
  • מאפשרת תרגול של ניווט במרחב ופיתוח תפיסה מרחבית
  • מתרגלת תגובות שיווי משקל ותגובות הגנה של הגוף באבדן שיווי משקל
  • מהווה הכנה לרכיבה על אופניים – מלמדת שליטה בכידון ובו זמנית תנועת ראש ורגליים שונה (כשחלקים שונים בגוף עובדים יחד, אולם בתנועות שונות האחד מהשני)

מתי מתחילים לרכב על בימבה ?

אפשר להתחיל כשהתינוק/פעוט מתחיל ללכת סביב רהיטים בחופשיות (כלומר גם כשעדיין לא הולך, אלא אוחז בידיו ברהיטים והולך ביניהם). אין ספק שזה תלוי בילד ובסביבתו – לעיתים פוגש בימבה כבר ממש בבגיל צעיר בבית, מהאחים, או בחצר בימבות בגן – ומתחיל לזחול איתן.

איך לבחור בימבה?

מגוון הבימבות עצום – יש בימבות בכל הצבעים, המותגים והחומרים (עץ, פלסטיק, אלומיניום ועוד). יש שמנגנות, מאירות, מתקפלות, עם ובלי מקל או משענת הניתנת לדחיפה מאחור. חלקן עם טבעת הגנה באזור הכיסא. מבולבלים מהשפע?

הנה המלצות התפתחותיות: 

  • עדיף להשגיח בעצמנו ולוותר על טבעת ההגנה שמסביב לכיסא. המטרה היא שהילד ירכב על הבימבה אבל חשוב מאוד לדעת לעלות ולרדת ממנה בחופשיות. גם על הרגליות (אם קיבלתם) לוותר. להתחיל עם בימבה כשהילד כבר יכול להסיע ולשמור על עצמו יושב בה.
  • אין באמת טעם בלחצנים וניגונים, במיוחד אם המחיר משחק תפקיד. עדיף לחסוך את הכסף ולהשתמש בו להמשך (יש פה התקדמות מבימבה לבימבה ל’מתקדמים’, לא לשכוח..)
  • חפשו בימבה בגובה שבו העקבים של הילד יהיו על הרצפה, כדי שהדחיפה תהיה יעילה יותר
  • עדיף להתחיל עם בימבה יציבה, יש מעץ מאוד נחמדות – עדיף להתחלה ארבעה גלגלים ליציבות ונוח שיש משענת שהילד יכול לאחוז בה ולדחוף אותה בהליכה לפנים
  • יש בימבות רגילות, פשוטות ביותר – עם מקל נשלף להורה. נוח מאוד לצאת עם כזו לטייל. לעומת כל ה’תלת אופן’ למיניהן, פה הילד דוחף בעצמו ואתם ההורים רק משגיחים ביד ‘חלשה’ ופחות מנווטים או דוחפים.
  • כשמושב הכיסא יכול לעלות וניתן לשים מתחתיו צעצועים ב’סליק’ – זו אטרקציה שלא נס ליחה (ו-כן, המפתחות של האוטו אולי יהיו שם.. אל תשכחו בפעם הבאה שייעלמו לכם  😉 ).

שימו לב ששילבתי בפוסט תמונות של בימבות שאהבנו או ששימשו את ילדיי ובקליניקה לאורך השנים. בנוסף קיימים לינקים לאמזון דרך תכנית שותפים – לפרטים לחצו פה.

הנה רעיונות לבימבה יציבה מאוד:

לחצו על התמונה ללינק לבימבה נהדרת ויציבה המשמשת גם לדחיפה בהלחכה

בימבות עץ באמזון :

לא כולן יציבות באותה המידה:

ממש דומה לנהדרת שלנו שבתמונה למעלה, ממפעל ‘צעצועץ’.

מילה על בטיחות – יש שטוענים שהילדים מתהפכים מהן בקלות – באמת צריך לשגיח הרבה בגיל הצעיר ואפילו לשקול לשים בארון כשאתם לא פנויים בהתחלה להשגיח, אם זה המצב.

  עוד בימבה מעץ קומפקטית ויציבה 

הנה תמונה ולינק (לחצו על התמונה) להכלאה בין אופני איזון ובימבה:

זוהי בימבה מקסימה אך צרה יותר- יתכן שיהיה קשה קצת לעלות ולרדת עליה בתחילה, אולם נהדרת לפעוטות מיומנים על בימבה ושמחפשים קצת יותר מהירות:

אז יש בימבה והילד בעניין. מה עכשיו?

כמה דגשים:

  • רוב הפעוטות רוכבים בתחילה לאחור. המתינו בסבלנות ואפשרו להם לחקור את הבימבה ככל האפשר, ועם הזמן יצליחו גם לנווט לפנים.
  • חלק מלמידה מוטורית (למידה מוטורית זה העיסוק של פיזיותרפיה התפתחותית) היא לשכלל את הידע שלמדת בסביבות שונות. ולכן לא מספיק שהילד רוכב על הבימבה בסלון. יתכן ואף נדמה לכם שכבר מיצה. קחו את הבימבה לסביבות בטוחות אחרות כגון גן שעשועים, חצר וכו’ וככל הנראה תרוויחו הנאה והתרגשות מחודשים.
  • אין ספק שרכיבה משותפת עם פעוטות נוספים מקפיצה את החוויה והעניין – קבעו עם הורים מהגן אחהצ ותרוויחו הנאה רבה, והזדמנות למשחקים חדשים ולמידה מהחברים. משחקי דמיון כ’מוסך’, ‘כביש’ יתווספו לחוויה המוטורית והחושית.
  • הורים רבים שואלים אותי מה השלב הבא, איזה כלי רכב חדש לרכוש – לאחר שהפעוט כבר מנווט בבימבה בחופשיות (כמו כל יכולת מוטורית –  גם לרדת ולעלות מהבימבה, וגם לנווט אותה לוקח זמן). אנא, הצטיידו בסבלנות ואם הילד נהנה מהבימבה, תנו לו להתנסות בה ככל האפשר בלי לנסות להעביר אותו ישר ‘לשלב הבא’.

ובכל זאת, מה השלב הבא?

ג’וק – בימבת חוץ כייפית שנוח לקפל ולשים בבגאז – בימבה ג’וק. שימו לב שלפעמים הגלגלים כ”כ מהירים שהיא עלולה להיות ממש לא מתאימה לצעירים מדי.

לעיתים, בזכות המהירות שלה, הילד כבר בן שנתיים וחצי ועדיין מעדיף רק אותה. הנה אחת מאמזון שיכולה להיות תלת אופן עם פדלים או בימבה בלעדיהם:

ובהמשך האבולוציה …..

Untitled

סביב גיל שנתיים וחצי – אני מאוד אוהבת את בימבת אופנוע ‘יטבתה’ – מאתגרת מבחינת שיווי משקל, מספקת יציבה חדשה לילד ובכלל ממש אהובה על ילדים. 

דוגמא שמצאתי באמזון לאופנוע שמאתגר מעט את שיווי המשקל:

בימבה רחבה ‘בימבה כיף’ (לא אני המצאתי את השם..). יכולה להיות כייפית בין גיל שנתיים וחצי לארבע (שאז יש לי המלצות נוספות). חיסרון – קצת כבד להסתובב איתה. ראיתי הורים שקשרו להגה שלה חבל כדי למשוך בעת הצורך – רעיון. 

הנה לינק לאחת כזו, כמו זו שבתמונה מעל: 

וכמובן אפשר גם טרקטורים ומכוניות גדולות עם פדלים. 

לא ממונעים, כמובן! המטרה שלנו פה היא תנועה ולא ישיבה פאסיבית 🙂

ומה השלב הבא? גם קורקינט (לינק לפוסט כאן),

בתחום הבימבות, לגמרי אופני איזון!! לחצו על התמונה להגעה לפוסט:

לחצו על התמונה להגעה לפוסט

רוצים לשאול שאלות ספציפיות על הילד שלכם והבימבות שלו? רוצים להראות את הילד שלכם מנווט בבימבה שלו? מוזמנים להעלות בתגובות או תייגו אותי באינסטגרם.

רוצים להבין למה פעוטות מתנהגים בצורה מסויימת, ואיך לייצר לפעוט סביבה שתומכת ומקדמת את ההתפתחות הרב תחומית שלהם?

בואו להקשיב להרצאה (הרצאת לייב! בכל חודש תאריך חדש!):

לחצו על התמונה להגיע לדף ההרצאה

להתראות, גליה

יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.

18 תגובות בנושא “למה בימבה ?

  1. רננה

    תודה על הפוסט המעניין. רציתי לשאול האם בימבה מתאימה גם לפעוט בן 11 חודשים אשר בהחלט מסתובב סביב רהיטים (אינו הולך עדיין), אבל שלא נראה שיכול לעלות ולרדת ממנה לבד ובחופשיות? תודה מראש

  2. מיטל זכרי

    בת 1.9 רוכבת על כל הכלים שציינת במיומנות והתלהבות רבה. מבקשת אופני איזון ואף ניסתה והצלחה להתקדם איתם. האם לקנות או שעדיף לחכות?

  3. סמדר

    הי,
    הבן שלי חגג השבוע 3, לצערי ישנו בעמידה ואנחנו עדיין עם הג’וק, שלגמרי קטנה עליו.
    הוא לא סופר מוטורי, אבל ברמה סבבה לגמרי.
    מה דעתך? להצטייד בבימבה אופנוע או לעבור לאופני איזון?
    גרים ביישוב מרובה עליות וירידות……..
    תודה רבה,
    סמדר

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הי סמדר!
      לא חושבת שישנתם בעמידה, כנראה היה לו טוב ונוח והוא נהנה וצבר ביטחון, וזה מה שחשוב.
      יכול להיות שהבימבה אופנוע תהיה לו גם נמוכה, אז הכי טוב לבדוק איתו ממה הכי נהנה. יישוב מרובה עליות וירידות יכול להיות אפילו מהיר מאוד ולכן טוב שירגיש ביטחון ושליטה.
      ספרי מה בסוף בחרתם!

  4. אילנה

    הי. איך יודעים האם בימבה יטבתה מקורי. כולם אומרים שש להם מקורי. ניסינו מספר בימות והן נראות לא יציבות. תודה

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הי בחזרה!
      נכון, בימבה יטבתה וחברותיה ה’לא מקוריות’ אינן יציבות, זהו השלב הבא באתגר התנועתי של הילד. אם אתם מרגישים שהוא אינו יציב ונופל הרבה, הרבה יותר מדי, שיקלו להמשיך עוד בבימבה או בימה ‘כיף’. לפעמים הילד פזוט פיזית עדיין לא בגובה בו ברכיו מעט כפופות (אמורות להיות מעל 90 מעלות ), ואז אולי הוא ממש ‘עומד’, וזה אומר להמתין 🙂

  5. שלומית

    היי גליה, הבן של בן שנתיים, רוכב בבימבה, ורציתי לקנות לו אופני איזון אך לאחר המאמר שלך אני שוקלת מחדש.. מה כן אפשר? כי הבימבה נראית כבר קטנה עליו (או עוד רגע תהיה) וחלק מהמלצות שלך הן מגיל שנתיים וחצי, הוא קטן יחסית, אך מאוד מוטורי. על מה את ממליצה אם כך? הלכתי לאיבוד בשפע..

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הי שלומית!
      ממליצה בחום על הבימבה אופנוע של יטבתה – מהירה יותר, וצרה ולכן מעודדת ומתרגלת שיווי משקל כהכנה לשלב הבא. ספרי איך הולך!

  6. ציפורה

    היי שלומית אני ישאל גם , הבן שלי בן שנתיים ולא קנינו לו בימבה ג’וק האם גם להתקדם ליטבתה, או אולי לתלת אופן? מתלבטת מה הכי נכון עבורו , מאוד נהנה מהבימבה שלו אבל רוצה משו נוסף מתלבטת לאן להתקדם מה הכי נכון.

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הי ציפורה,
      כן, הבימהת אופנוע (יוטבתה וכדומה) מאתגרת מבחינת שיווי משקל, היא צרה וגבוהה (תלוי בילד) ואם מצליח להניח כפות רגלים על הרצפה כשיושב עליה- יכולה להתאים וממש להיות השלב הבא לפני אופני איזון.
      באופן עקרוני, תלת אופן שונה ואינו במקום. בתלת אופן (בהנחה שהילד יכול להניח רגלים על הפדלים בכל אורך הסיבוב)- האתגר הוא להבין את עקרון הפידול ולכוון את הכידון, ללא שימוש ברגלים לצורך סיבוב ופנייה. כלומר הרגליים והאגן מעוגנים קדימה בעוד הידיים מבצעות את הפניה.
      וכמו שכבר הבנת, אני בעד ״חניון גלגלים״ ושל ילד יהיו את האופציות קיימות במקביל- אפשר ורצוי לקנות יד שניה!

      1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

        תודה גליה באמת בסוף קנינו לו אופנוע של יוטבתה, הילד ממש מבסוט!!

      2. גליה דאובה פישמן מאת

        אני כל כך שמחה!
        תודה רבה שחזרת לכאן להגיב ולשתף!

  7. שירה

    תודה על פוסט מעניין וחשוב! הבן שלנו אוטוטו בן שנה וכבר חודשיים הולך מסביב לרהיטים. מאוד רציתי את זו של ליטל טייקס שהמלצת עליה אבל אנחנו גרים בגרמניה ואין אותה אצלנו (גם לא באמאזון 🙁 ). האם יש לך המלצות נוספות לבימבות יציבות דומות? תודה רבה!

    1. גליה דאובה פישמן מאת

      הייתי ממליצה ללכת על בימבה ראשונה נמוכה ויציבה- וממנה אפשר כבר לעבור לצרות יותר ויותר עד אופני איזון בגיל שלוש !

נהנתם מהפוסט? רוצים לשאול או להעיר? מוזמנים פה בתגובות!