טורטיקוליס בתינוקות


טורטיקוליס

ההגדרה המילולית של המושג טורטיקוליס הינה ‘צוואר מפותל’. תינוקות רבים נולדים, או מפתחים בשבועות הראשונים לחייהם העדפה ברורה לסיבוב הראש לצד אחד, ולעיתים הטייה צידית, כך שאוזן אחת קרובה יותר לכתף. אז הנה הסברים על המצב ומטרות הטיפול, גאדג’טים חדשים וגם המלצות ראשוניות להורים.

בדרך כלל הטורטיקוליס הקלאסי יראה כך: התינוק הרך שוכב על גבו, עם סיבוב של הראש לצד אחד. האוזן השנייה (זו שלמעלה) נוטה הצידה לכיוון הכתף (כפיפה צידית צווארית). המונח המקצועי הינו Congenital Muscular .Torticollis – CMT

הכנתי לעמוד האינסטגרם שלי מצגת תמונות קצרה בנושא; מוזמנים להתחיל איתה ואז להמשיך ולקרוא קצת יותר בהרחבה:
האינסטגרם שלי מחא בפעילות! כבר עוקבים? שתפו חברים, שמח פה!

מדוע צריך לטפל מהר? מחקרים מוכיחים כי מומלץ לטפל בפיזיותרפיה מהר ככל האפשר, כדי שלא יתפתחו קיצורי שרירים והבדלים בכוח השרירים, לעיתים עד למצב בו הגולגולת מקבלת מנח לא סימטרי (פלאגיוצפליה). בנוסף, הטיפול בפיזיותרפיה חשוב כדי ששאר ההתפתחות של התינוק תהיה מיטבית וסימטרית. ולכן הטיפול הוא ממש מלידה, ברגע שמזוהה הבעיה.

מי מטפל בטורטיקוליס? פיזיותרפיה התפתחותית. זהו המקצוע המורשה על ידי משרד הבריאות והמוסמך לטפל (כך גם בכל העולם). בדרך כלל ההורים, ו/או האחות בטיפת חלב הם הראשונים לזהות את חוסר הסימטריה הצווארית. רופא הילדים שולח הפנייה לטיפולי פיזיותרפיה התפתחותית בקופת החולים. לחילופין ניתן לטפל בקליניקות עצמאיות פרטיות של פיזיותרפיסטים התפתחותיים.

*חשוב לדעת! הטורטיקוליס לעיתים משני לבעיות רפואיות נוספות, ולכן חשוב לקבל הערכה מקצועית וטיפול מפיזיותרפיסט התפתחותי מוסמך. על פי הצורך, הפיזיותרפיסט יפנה לרופאים מקצועיים נוספים להמשך ברורים.
DSC_0299
עושים חיים בפיזיותרפיה התפתחותית

כיצד מתבצע הטיפול?  בכיף, ללא בכי – אין מה לדאוג 🙂  בעיקר כולל הדרכה משמעותית הביתה, הכוללת רעיונות למשחק ופעילות מותאמת לשמירה על טווחי התנועה והכוח. יצירת סביבה תומכת התפתחות ומעודדת סימטריה.

חשוב להעריך את ההתפתחות הרב תחומית של הילד, ולא רק את מצב הצוואר, כי לעיתים יש קשיים נוספים, כגון קושי בשכיבה על הבטן.

זיהיתי אצל ילדי טורטיקוליס. מה עכשיו?

  • ראשית, פנו לרופא הילדים להערכה נוספת ובקשת הפנייה לפיזיותרפיה התפתחותית.
  • בנוסף, המעיטו ככל האפשר בשהיית התינוק בכיסאות ישיבה כ-‘טרמופולינה’ ו’סל-קל’ (בטח תשימו לב בעצמכם שבכיסאות אלו הזווית של הראש עוד יותר נוטה).
  • נסו להרבות ככל האפשר בהשכבת התינוק על הבטן, בזמן העירות. נמצא במחקרים כי השכיבה על הבטן מסייעת רבות לשיפור האסימטריה הצווארית. אם קיימים קשיים בתחום, הפיזיותרפיסט.ית ההתפתחותי.ת יסייעו לכם ויציעו רעיונות רבים להקל ולהפוך את השכיבה על הבטן למהנה עבור התינוק (כפי שהיא אמורה להיות!).
  • בטיפול הפיזיותרפי תקבלו לאחר הערכה מקיפה- הדרכה מותאמת לתינוק שלכם ולכם שתוכלו ליישם במהלך היום.
  • אם צריך- הפיזיותרפיסט.ית ההתפתחותי.ת יפנו להמשך ברור (פירוט בהמשך).

כמה זמן נמשך הטיפול? בגדול, ההמלצה היא להישאר במעקב לאורך זמן ממושך, בעצם עד להליכה עצמאית מיומנת של הפעוט. המפגשים הופכים מתכופים יותר לתכופים פחות, ופשוט שומרים על קשר- נפגשים אחת למס’ שבועות/חודשים, וההורים מקבלים הדרכה למה לשים לב ומתי לפנות.

האם הטיפול משיג תוצאות טובות? בוודאי, אולם הסוד להצלחה הינו שיתוף הפעולה הטוב בין ההורים לפיזיותרפיסט, התקשורת הטובה ביניהם והיכולת שלהם ליישם את ההדרכה בבית. ולכן על הפיזיותרפיסט ההתפתחותי להכיר את התינוק, להבין מה הצרכים הספציפים של ההורים, ולהתאים עבורם את ההדרכה לתינוקם. לעיתים כשאין שיפור מספק, יש להמשיך ולהעמיק את הברור הרפואי: האם יש בעיה בראיה, שמיעה ועוד… לעיתים יש לכך קשר, ולא תמיד הקשר מתגלה כבר בגילאים הצעירים.

חוץ ממשחקים ותרגילים, האם יש עוד אביזרים/גאדג’טים שניתן להשתמש בהם בטיפול? בוודאי. תינוקות מסויימים יכולים להיתרם משימוש בטייפ קינזיולוגי, פרטתי עליו בפוסט הזה.

וגם, בנוסף לטיפול הקלאסי שאני מבצעת אצלי בקליניקה, ביצעתי התאמה ומכירה של טורטל; הכובע המקסים הזה, שעמיתות שלי, פיזיותרפיסטיות התפתחותיות ייבאו לארץ- פרטתי עליו בפוסט הזה.

מודעה ראשונית טורטל
כובעי טורטל

כובע מקסים זה פותח על ידי רופאה אמריקאית, ומטרתו לסייע להורים בשמירה על מנח סימטרי של ראש התינוק בחודשים הראשונים, בזמן העירות שלו. מופיע בדגמים שונים, לפי הצורך הטיפולי וגיל התינוק. לאתר הרשמי של הכובע לחצו כאן.

** ניתן להשיג אצל פיזיותרפיסטיות התפתחותיות (אם אתם זקוקים בעזרה למצוא כיתבו לי תגובה לפוסט ואשוב אליכם).

הכובע נמכר לאחר הערכה מלאה ובדיקת התאמה מקצועית

מקווה שקיבלתם המון מידע חדש, אשמח לענות פה בתגובות לשאלות, אפשר גם אצלי בדף הפייסבוק.

יש לציין כי הפוסט אינו בא לתת המלצות רפואיות ספציפיות, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים ועם הפיזיותרפיסט ההתפתחותי שמטפל בילדכם. זהו פוסט אינפורמטיבי שבא לשפוך אור באופן כללי ואינו תחליף לבדיקה והדרכה של אנשי מקצועות הבריאות המורשים.

ביבליוגרפיה:

Kaplan, S. L., Coulter, C., & Fetters, L. (2013). Physical therapy management of congenital muscular torticollis: an evidence-based clinical practice guideline: from the Section on Pediatrics of the American Physical Therapy Association. Pediatric Physical Therapy, 25(4), 348-394

לפרטים נוספים – מוזמנים לקרוא טורטיקוליס – העמותה להתפ הילד ושיקומו באתר העמותה להתפתחות הילד ושיקומו בנושא טורטיקוליס.

נהנתם מהפוסט? רוצים לשאול או להעיר? מוזמנים פה בתגובות!